Eyjafjallajökull yanardağı, küresel hava ulaşımına modern zamanların en büyük kaosunu yaşatmayı sürdürüyor. Yaşanan ulaşım kaosu ve ekonomik sonuçlar ortada. Ama Yanardağ felaketinin dikkat çekici 9 sıradıyı sonucu daha var:
Yanardağ, dünya hava ulaşımına yaşattığı kaosunun ötesinde dünyayı başka ilginç yönlerden de etkiliyor. İşte Eyjafjallajökull'un patlamasının bazı sıradışı sonuçları:
1 - Eyjafjallajökull'un radar görüntüsü, Edward Munch'un ''çığlık'' tablosunu andırıyor.
Daily Mail gazetesinin haberinde belirtildiğine göre daha da ilginç olanı, Munch da bu tabloyu 1883 yılında Krakota yanardağının patlamasıyla oluşan kırmızı bulutlardan esinlenerek yapmıştı.
2 - Monty Python yıldızları 5000 dolara taksi tutmak zorunda kaldılar.
Ünlü İngiliz komedi topluluğu Monty Python'un ''Flying Circus'' turnesine katılan yıldızları, İsveç'in Oslo şehrinden Belçika'nın Brüksel şehrine gidebilmek için taksi tutmak zorunda kaldılar. Hesap 5000 dolar tuttu.
3 - Twitter acil ulaşım hattına dönüştü.
Twitter üzerinden kurulan #getmehome ya da #stranded gibi hesaplar aracılığıyla, değişik ülkelerde kalan yolcular, gidecekleri yerlere giden kişilerle beraber tekne, otomobil ya da tren yolculuklarını paylaşıyor.
4 - Norveç iPad aracılığıyla yönetiliyor
Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg de on binlerce kişi gibi ülkesi dışında mahsur kalanlardan biri. CNN'in haberine göre New York'ta mahsur kalan başbakan Stoltenberg, ülkesindeki bazı işlerini iPad'ı aracılığıyla takip edip yönlendirdi. Bundan büyük reklam malzemesi çıkaran Apple firması ise, ''iPad ile dünyayı yönetirsiniz'' diyor.
5 - Yanardağ sübvansiyonu yakında
Daha yakın zamanda Yunanistan'ı kurtarmak için yüklü bir çek yazmak zorunda kalan Avrupa Birliği, yeniden elini cebine atmak zorunda. Çünkü günde 700 bin yolcu ve 200 milyon dolar kaybeden Avrupa Havacılık endüstrisi büyük bir ekonomik çöküntünün eşiğinde. Havayolu şriketleri şimdiden, devletlere yardım talebini dile getirmeye başladılar.
6 - Kenya'da 3000 bin ton çiçek imha edildi
''İzlanda nere Kenya nere?'' demeyin. Kenya ekonomisinin yüzde 20'sinden fazlası bahçecilik endüstrisine dayalı. Bu sektör, Avrupa'ya hava ulaşımının kesilmesi sebebiyle tamamen donmuş durumda. Avrupa'daki çiçekliler özellikle tamamen bu doğu Avrupa ülkesine bağımlı. BBC'ye konuşan Kenya Çiçek Konseyi Başkanı geçen haftadan beri 3000 ton çiçeği imha etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Bu imha, yerel ekonomiyi şimdiden sarsmış durumda.
7 - Avrupa'da tropikal meyve sebze kıtlığı kapıda
Kıta Avrupasında her ne kadar gıda sevkiyatı karayolu ile yapılsa da, tropik meyve ve sebzeler Afrika ve Ortadoğu'dan uçakla geliyor. Reuters haber ajansının haberine göre, şimdiden birçok Avrupa şehrinde mango, kumkuat, yer vişnesi bulmak imkansız hale gelmiş durumda.
8 - Bir çok dalda spor karşılaşmaları da küllerin altında kaldı
Bütün dünyada spor karşılaşmaları da İzlanda yanardağının küllerinden etkileniyor. Ünlü olimpiyat koşucusu Abdullah Falil, pazartesi günü yapılan Boston Maratonuna katılamadı. Birçok olimpik bisikletçi hollanda'da yapılan Amstel Gold turnuvasını kaçırdı. Japonya'da yapılan MotoGP ertelendi. Gösteri güreşinin yıldızları John Cena, Randy Orton ve Batista Kuzey irlanda'da mahsur kalmış durumda. Salı günü oynanacak Barcelona-İnter maçı da dahil bazı futbol karşılaşmalarının ertelenmesi gündemde.
9 - Rekor kar yağışı gelebilir?
Dünya ulaşımını sarsması bir yana bilimadamları Eyjafjallajökull'un çok daha kötü sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Eyjafjallajökull'un son 3 patlamasında da birkaç mil ötesindeki çok daha büyük bir yanardağ olan Katla'yı tetiklediğine dikkat çeken uzmanlar, Katla'nın bu kez de faaliyete geçmesi halinde bunun tam bir küresel felaket olacağını belirtiyor. İngiliz The Times gazetesinin haberine göre Katla, son faaliyete geçtiğinde küresel iklim değişikliğine sebep olmuştu. Kuzey Amerika ve Avrupa'ya rekor kar yağışı gerçekleşirken, Mısır gibi ülkeler tarihlerinin en büyük kuraklıklarından birini yaşamıştı.
Haber7