Artvin- Arhavi'de organik bala, kilosu 2.250 liraya Japonya, Almanya ve ABD'den talip var;
Yalvaç'ta tahlil belgeli, "0" şekerli, hakiki doğal balın
10 tenekesi aynı fiyata, ama arıcıyı arayıp-soran yok!
Körküler kasabasından tanınmış arıcı ve kooperatifçi Mehmet Yılmaz, marketlerde kavanoz içinde satılan balların tümünde, donmayı-pirinçlenmeyi önleyen katkı maddelerinin bulunduğuna dikkati çekerek, sadece kendisinde hakiki balın bulunduğunu söyledi.
Ballarıyla ilgili olarak yaptırdığı tahlilde; katkı şeker (glikoz) oranının sıfır olduğuna dair raporun Yalvaç İlçe Tarım Müdürlüğü'nde bulunduğunu; halen elinde 220 teneke hakiki balın mevcut olduğunu belirten Yılmaz,
27-29 kilo gelen bir teneke hakiki doğal balı 220-250 TL arasında satabildiğini açıkladı.
Elinde Arıcı Belgesi, Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'ndan izin belgeleri olmayan bazı satıcıların; özellikle, hafta sonları (cumartesi ve Pazar günleri) Çınaraltı'na geldiğini, keza minibüsle köy ve kasabalarımızı dolaşarak, satış yapmalarından rahatsız olduklarını beyan etti.
Gördüğü yerde bu satıcılara müdahale ettiğini ifade eden Yılmaz, ancak bu konuda halkın ve ilgili makamların da dikkatli ve hassas olmaları; kendilerine sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.
Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre, hakiki olmayan bal inceltilerek, süzüldüğünde, çakmak aleviyle kolayca yanıyor. Buna karşılık, hakiki bal asla yanmıyor.
Fakat, Arıcı Mehmet Yılmaz'ı yakan şey; kendilerine sahip çıkılmaması, doğal hakiki balı ürettiği halde, emeğinin karşılığını alamaması.
İŞTE, ARHAVİ'NİN KAÇKAR BALI.
Yalvaç'ta durum böyle iken, Artvin'in Arhavi ilçesinde üretilen Kaçkar Balı ise, kilosu 1500 dolardan (2.250 TL) satış rekorları kırıyor. Ünü Japonya'ya kadar yayılan Kaçkar Balı'na ABD ve İngiltere gibi ülkelerden talep geliyor.
Aslen tekstilci olan Kaçkar Bal'ın sahibi Remzi Özbay, 10 yıl önce, Kaçkar yaylasında tatilde iken, Moskova Tıp Fakültesi'nde öğretim üyesi olan yaşlı bir profesörün; o bölgedeki çiçekleri incelediğini görmüş.
Rus profesörden, Kaçkar'daki çiçek türlerinin, tüm dünyada mevcut çiçek türlerinin (floranın) üçte ikisinin mevcut olduğunu öğrenen Özbay, kolları sıvamış. Ürettiği Kaçkar Bal'ı da 9 yılda bir marka haline getirerek, yurtiçi ve yurtdışından büyük talep almaya başlamış.
ORGANİK BALDA SERİ ÜRETİM OLMAZ!...
Japon firması, Remzi Özbay'dan yıllık 20 ton bal üretmesi koşuluyla tüm balını almayı teklif ediyor. Ancak Özbay, organik üretimde seri üretim mantığının doğru olmadığı gerekçesiyle, teklifi reddediyor. İngiltere, Amerika, Almanya'dan görüştüğü firmalar içerisinde, büyük firmalar ve grosmarketlerin de yer aldığını belirten Özbay, toptan olarak, yılda 10-20 tonluk bal taleplerini;" ben garanti veremem, çünkü bu tamamen doğal" diyerek, geri çeviriyor.
ÖZBAY, YALVAÇ'TAKİ ARICILARIMIZ İÇİN ÜMİT VE HEYECAN VERİYOR.
"Ben bal üretiyorum diyemiyorum. Çünkü, ürettiğimiz organik bal tamamen 80 milyon arının eseri. Balı tamamen en eski geleneklere göre üretiyoruz. Biz üretimde arılara karışmıyoruz.
Çünkü, arılar teknik şeylerden hoşlanmıyor. Ne kadar tenha yerde olursa, o kadar verimli bal üretiyorlar." diyen, Özbay'ın başarısı Yalvaç'ta hakiki bal üreten ve kendilerine hakkettikleri destek ve yardımı bekleyen arıcılarımız için, ümit ve heyecan verici bir örnek oluşturuyor.
BALIN YANISIRA, PROPOLİS, ARI SÜTÜ VE POLEN SAĞLIĞA SON DERECE YARARLI.
Propolis, de değerli bir ürün: 300 gram propolis 150 liraya satılıyor. Pirebolü, polen ve arı sütü bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Probolis, ağaçların dallarının ucunda çıkan yapışkan bir maddeden üretiliyor.
Nitekim, Arı yetiştirici örgütleri üreticileri, balın yanı sıra doğru tekniklerle propolis ve polen üretimine de yoğunlaşması için, eğitim vermeye başladı.
www.yalvacyenihaber.com