Meslek yüksekokullarının yapısı değişiyor, öğrenci gidiyor
İlçemizde son bir yıldır, hemşehrimiz Prof.Dr. Talat Sakallı'nın göreve gelmesiyle başlayan büyüme çalışmalarının, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)'ün uygulamaya sokmaya hazırlandığı yeni düzenleme ile öğrenci sayısı bakımından sekteye uğrayacağı belirtiliyor.
Alınan bilgiye göre, YÖK'ün bir süredir mesleki ve teknik eğitimi yeniden yapılandırma çalışmaları çerçevesinde meslek yüksekokullarının eğitim düzeninde büyük değişiklikler yapılması planlanıyor.
Öğrencilerin daha çok uygulamaya dayalı eğitim alması ve piyasayla içiçe olması hedefiyle yapılması düşünülen düzenlemeler çerçevesinde, meslek yüksekokullarında iki yılda dört dönem üzerinden yapılan eğitimin 2 yılda 6 döneme çıkarılması tasarlanıyor.
Güz ve bahar dönemlerine olarak yaz döneminin de ekleneceği eğitimin birinci yılında öğrenci okulda teorik eğitim alacak. Eylül ayında okula giren öğrenci Ağustos ayının sonuna kadar okulda kalacak. Öğrenci eğitiminin ikinci yılında ise, işyerlerinde bir yıl boyunca staj uygulaması görecek.
Yani, bu düzenlemeyle öğrenci bir yıl okulda, bir yıl işyerinde eğitim almış olacak. Bunun ilçemizi ve meslek yüksekokullarına umut bağlayan diğer yerleşim yerlerini ilgilendiren en önemli kısmı, öğrencinin sadece bir yıl okulda kalacak olması. Yani, öğrenci birinci sınıfta okulda olacak, ikinci sınıfta stajını yapacağı şehirde, büyük ihtimalle de kendi memleketinde olacak.
İşin Yalvaç'ı ilgilendiren önemli kısmı da şu: Bu uygulama pilot olarak SDÜ ve İstanbul Üniversitelerinde ilk olarak uygulanacak. Yani 2009-2010 öğretim yılında SDÜ'ye bağlı MYO' larda bu uygulamanın başlatılması planlanıyor. Ardından da ertesi yıl tüm Türkiye'ye yayılacak. ÖĞRENCİ SAYIMIZ YARIYA DÜŞECEK Bunun ilçemiz için ve MYO barındıran diğer komşu ilçeler için anlamı şu: Yaklaşık 15 ay sonra öğrenci sayımız yaklaşık yarı yarıya azalacak.
Çalışkan hemşehrimiz Prof.Dr.Talat Sakallı ve ekibinin büyük gayretle sürdürdüğü ve değerli hemşehrimiz Mustafa Büyükkutlu'nun verdiği destekle alınan mesafe, YÖK'ün bu düzenlemesiyle ne yazık ki çok olumsuz etkilenecek.
Bu düzenleme sadece ilçemizi değil, ekonomisinde MYO'lara büyük ihtiyaç duyan her yerleşim birimini büyük oranda etkileyecek.
Bunun yerine öğrencinin 4 dönem okulda, 2 dönem yaz aylarında staj uygulaması yapmasının böyle bir soruna yol açmayacağı, öğrencinin de uygulamalı eğitim ihtiyacının karşılanacağı belirtiliyor.
SİYASİLER VE İLGİLİLER GÖREVE Burada, YÖK'ün yaptığı bu düzenlemeye ancak üst düzeyde bir girişimle engel olunabileceğini belirten çevreler, "Başta milletvekillerimiz olmak üzere bütün siyasilerimiz ve ilgili yöneticilerimizin kolları sıvayarak, bu durumun sakıncalarını YÖK'e ve ilgililere aktarmaları gerekir. Zaten krizin etkisiyle bunalan esnafımız için 15 ay sonra yaşanacak böyle bir olay yıkım olacaktır." dedi.
Siyasilerimizi ve konuyla ilgili bütün yöneticilerimizi bu konuda girişimde bulunmaya davet ediyoruz. En azından uygulamanın ertelenerek zaman kazanılması için ilgilileri halkımız ve esnafımız adına göreve davet ediyoruz.