Konya depremi, fay hattında oluştu;
Yarıkkaya, "Konya Kırığı" üzerinde yer alıyor!...
İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim görevlilerinden olan Jeofizik Mühendisi Ahmet Ercan, Konya'da geçen hafta Perşembe akşamı başlayan ve Yalvaç'ta da hissedilen 4.5 ve 4.7'lik depremler konusunda açıklama yaptı.
Ercan'a göre, bu deprem Sultandağı'ndaki kırık kuşağında meydana geldi. Bu kuşağın alt bölümünde yer alan "Konya Kırığı" diye andığımız fay hattı Çay - Yarıkkaya ve Akşehir üzerinden Konya'ya uzanıyor.
Ahmet Ercan, artçı şokların bir hafta daha sürebileceğini, olabilecek en şiddetli depremin 5.8 olabileceğini belirtti.
Konya'nın "deprem olmaz!" güvencesi altında, en çok temelsiz ve güvensiz yapıların yapıldığı illerden bir tanesi olduğuna dikkat çekerek, eğer inşaata yolsuzluk yapılmamış bir yapı varsa, 6.0 şiddetindeki depreme dayanabileceğini; 6,6 şiddetinin ise tehlike olduğunu ifade etti.
Konya ilinin en büyük depremi, 1931 yılında 6,3 şiddetiyle, komşu ilçemiz Akşehir'de olmuştu.
YARIKKAYA ve ÇAMHARMAN KÖYLERİMİZDE ZARARA YOL AÇAN
2002 SULTANDAĞI DEPREMİ
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'ne göre, Sultandağı depremi Türkiye'nin neotektonik çatısında önemli yeri olan ve literatürde Anadolu'nun batıya kaçışında bir tampon görevini yerine getiren yapısal bir eşik olarak tanımlanan Isparta dirseğinin kuzey ucunda meydana geldi.
Bu fayla ilişkili olan Afyon grabeni de dahil edildiğinde Sultandağı fay bölgesinin uzunluğu 150 km'ye yaklaşır. Sultandağı yöresinde yeralan grabenler, Türkiye'nin önemli bir sismojenik zonunu oluşturur.
Yoğun biçimde küçük yer hareketleri gözlemlenen bölgede; son yüzyılda 5'ten büyük üç deprem meydana geldi. Bunlar: 5,4 büyüklüğündeki 1921 Argıthanı, 5,5 şiddetindeki 1946 Argıthanı ile 15 Aralık 2000'de 6 şiddetindeki Çobanlar depremidir. Argıthanı depremleri fayın güney ucunda, Çobanlar depremi ise fayın kuzey ucunda meydana geldi.
3 Şubat 2002 Sultandağı depremi ise, fayın sismik boşluğu olan, kuzeybatı ucunda, yani Çay kısmında ortaya çıktı