Tarla fareleri toprak altında açmış oldukları galerilerde yaşarlar. Hızlı bir şekilde çoğalırlar yılda 4-6 doğum, her doğumda da 7-8 yavru yaparlar ve doğan yavrular 15-20 gün sonra zarar yapmaya başlar.
İlçemizde bu yıl özellikle hububat ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksamını, tohum ve meyvelerini yemek ayrıca meyvelik ağacı ve fidanlarının gövdelerini (kök boğazını) yemek, kemirmek suretiyle zarar meydana gelmiştir.
Öyle ki bu yıl olduğu gibi bazı yıllar zarar dereceleri yoğunluğa göre % 100 e ulaşabilir. Tarla faresinin doğal düşmanları olan yılan, kartal, şahin, gelincik, baykuş, leylek ve atmaca gibi yaban hayvanlarını korumak gerekir.
Bu yaban hayvanları tarla faresinin üremesini büyük ölçüde önlerler.
Bu zararlının çoğalmasını önlemek için kültürel tedbir olarak derin sürüm tarla temizliği ve münavebe bir ölçüde etkilidir.
İlaçlı mücadele iklim koşulları uygun olduğu sürede her zaman yapılır. En etkili mücadele yöntemi ise toplu yapılan mücadeledir. En uygun olanı kıştan çıktıkları ve zayıf oldukları İlkbahar ile kışa girişte Sonbaharda 25 m2 5 işlek delik varsa ilaçlanmalı. Fare mücadelesi yapılacak sahalarda 2- 3 gün önce görülen tüm fare delikleri kapatılacak, fare yaşamının devamı için kapatılan deliği tekrar açacaktır. İşte bu açılan delik işlek delik olup, zehirli buğday denelerinin bırakılması gereken bu deliklerdir. Zehirli buğdaylara el değdirilmez, insan kokusunu sezdiğinden yemeyebilir Kimyasal Mücadelede İl Müdürlüğümüzde hazırlanan % 2 lik Çinko fosfür içeren zehirli buğday kullanılmalı. Bunun dışında uygun olmayan ilaçlarla hazırlanan yemler farenin dışarıda ölmesine sebep olup, bunu yiyen yaban hayatını da öldürerek yok etmektedir.
Çinko fosfürle hazırlanan yemden yiyen zararlı ise sinir sistemini felç eder ve iç kanamaya neden olduğundan deliğin içinde ölür.
İlaçlama tahta bir kaşıkla işlek deliklere 5 adet zehirli yem bırakılır. Zehirli yem konulan fare delikleri kapatılmaz. Uygulamadan bir gün sonra tarla gezilerek açıkta ölen varsa bunlar toplanmak suretiyle derince bir çukur açılarak gömülmelidir.
GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
1-İlaçlama eldiven ile yapılmalı,
2-İnsanlardan ve evcil hayvanlardan gıda ve sudan uzak tutunuz,
3-İlaçlamadan sonra ilaç temas eden vücudun kısımları yıkanmalı,
4-Bulantı, karın ağrısı, göğüs sıkışması, halsizlik belirtileri görülürse hasta kusturulmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna götürün.
İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ