Ölçü aletlerinin peryodik muayenesini yaptırmayı unutmayın
3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunun 2. Maddesinde yer alan ve aşağıda liste halinde yazılan, 24 Temmuz 1994 tarih ve 22.000 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene yönetmeliğinin 6. maddesi gereğince Ölçü ve Ölçü aletlerinin belirli sürelerle muayene ve damgalarının yapılması gerekmektedir. Muayene ve damganın yapılabilmesi için Kanuni müracaat süresi 28.02.2011 günü mesai bitimine kadardır.
Buna Göre;
- Hassas kütle ölçüleri, 5 kg' dan yukarı kütle ölçüleri, hassas mekanik tartı aletleri, okuma, çıktı verebilme veya başka elektronik cihazlarla bağımlı çalışabilme özelliğine sahip elektronik tartı aletleri, maksimum kapasitesi 2000 kg'dan fazla olan tartı aletleri, hububat muayene aletleri, demir yolu yük ve sarnıçlı vagonları, taksimetre, naklimetre, akaryakıt ölçek ve sayaçları ile likit petrol gazı (LPG) sayaçlarının periyodik muayenelerinin iki yılda bir,
Elektrik, su ve gaz sayaçları ise 10 yılda bir olmak üzere Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.
Ayrıca İlimiz merkez , Yalvaç ve Şarkikaraağaç Belediyesi Grup Ayar memurları tarafından da;
Ölçü ve ölçü aletlerinden; Uzunluk ölçüleri (tek parçalı ağaç metreler), Akıcı maddeler için hacim ölçüleri, Kuru taneli maddeler için hacim ölçüleri, 5 kg'a kadar (5 kg dahil) hassas olmayan kütle ölçüleri, Yay ve elektronik tertibatı bulunmayan maksimum kapasitesi 2000 kg'a kadar (2000 kg dahil) mekanik tartı aletlerinden; Masa terazileri, Asma teraziler, Tek kollu kantarlar, İbreli teraziler, Maksimum kapasitesi 2000 kg'a kadar (2000 kg dahil) elektronik tartı aletlerinin periyodik muayenelerinin iki yılda bir yaptırılması zorunludur.
Ölçü ve Ölçü aletlerinin muayene ve damgalarını yaptırmayanlar hakkında aşağıda belirtilen cezai müeyyideler uygulanmaktadır.
3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunun 15. maddesinin;
(c) fıkrası: Damgası kopmuş, bozulmuş, veya damga süresi dolmuş her bir ölçü aleti için 1.232,00 TL idari para cezası verilir. Ayrıca bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir
(e) fıkrası : Ayarı doğru olmayan ölçü aletlerini kullanan kişiye 123,00 TL idari para cezası verilir. Ayrıca bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir.
3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunun 15. maddesince;
Damgalanmamış ölçü ve ölçü aletlerini satan, satışa arz eden veya ticari ilişkide kullanan kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Ayarının doğru olmadığını bildiği aletle ölçü yapan ve bu suretle haksız menfaat temin eden kişi Türk Ceza Kanununun dolandırıcılık suçuna ilişkin hükümlerine göre cezalandırılır.
Ölçü ve Ölçü aletlerinin muayene ve damgalama süresi dolanların 28/02/2011 tarihine kadar Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü veya Belediye Grup Ayar Merkezlerine müracaat etmeleri gerekmektedir.