Tarımdan; devlet politikası ve verimin düşmesi nedeniyle istediği verimi alamayan kasaba halkımız arayış içerisine girmiş ve uzun zamandır yapılmayan hayvacılığı, özellikle son 1 yıldır desteklemelerinde artmasıyle gündemine almıştır , fakat hayvancılıkta tarım gibi devlet malzemesi olurmu bilinmez peki hayvancılıkta karlılık ne durumda;
Süt hayvancılığı da besi hayvancılığı da karlıdır. Ama süt hayvancılığının ilk yatırım maliyeti ve işletme maliyeti yüksektir.. Aşırı ilgi ve bakım ister. Besi hayvancılığında ilk yatırım maliyeti nispeten düşüktür. Ama günlük 1.1 kg CAA ( Canlı Ağırlık Artışı) ortalaması ile 5-8 aylık hayvanları (200-300 kg) yaklaşık 10 ay içerisinede kesime götürebilirsiniz..
- Hayvancılıkta nasıl kar edilebilir.. Hayvancılkta yem maliyetlerini minimize edebilirseniz kar edersiniz.. Çünkü hayvancılıkta sermaye girdisinin %72'si yemdir. Kendi yeminizi kendiniz üretebiliyorsanız yem maliyetini oldukca düşürürsünüz.. Kaba yem olarak, yanca, fiğ, tritikale, sorgum-sudan, mısır sapı, mercimek sapı, malt samanı, mısır silajı, hububat sapı, portakal kabuğu, malt posası, pancar posası, patates kabuğu uygundur.. Kesif yem için ise, dane mısır, arpa en uygun olanlarıdır. Katkı yem maddelerini dışarıdan almak zorundasınız..
- Türkiye'de maliyetlerin yüksek olmasının bir çok sebebi var. En önemlileri Türkiye tarım ve hayvancılığın son 20 yıl içerisindeki gerlemesi, Tarım arazilerinin uygunsuz kullanımı, Modern sulama sistemlerinin kullanılmayışı, Taım politikalarındaki hata ve eksiklikler, hayvancılık endrüstrisine yönelik makina ve teçhizatların, yedek parçalarının, ilaç ve katkı yem maddelerinin dışa bağımlı olması.. vs.. vs..
- Et fiyatlarının yüksek olduğu söylenemez.. Et fiyatları Türkiye'de arz talep tarafından belirlenir.. Bu fiyatlara yön veren bir kaç büyük çiftlik vardır.. Bu çiftlikler de talebe göre fiyat belirliyorlar.. Bu çiftliklerden en önemlileri Kayseri ve Urfada'dır.. Besi hayvanı mevcutları 10,000 üzerindedir.. ( Net rakamları bilmiyorum şimdi.) Ayda yaklaşık 1000-1100 hayvanı kesime göndermektedirler.. Bu çiftlikler aynı zamanda süt İşletmelerine de sahiptir..
- Ahır hayvancılığı nasıl yapılır.. Bu soru bir kaç cümleyle anlatılamayacak kadar uzun bir konudur.. Ama kısaca söylemem gerekirse, Sütte ve beside, Açık/Yarı Açık, serbest dolaşımlı ahır sistemi ile yapılır.. Bu tip ahırlar hem işletme maliyetlerini azaltıyor hem de hayvan ve sürü sağlığı açısından en uygun sistemdir.. Ayrıca hayvanların gelişimi de kapalı sistemlere göre çok çok yüksektir..
Duyduğunuz doğru değildir.. 6 ay içerisinde %100 kar etmek mümkün değildir.. En iyi şartlarda Yıllık Enflasyon'dan arındırılmış olarak %24-%30 arası kar edebilirsiniz.. Ama bu iş uzun süreli bir iştir.. Karlılığınız ve işletmenizin değeri her geçen yıl artacaktır..
Kısaca örnek bir maliyet hesabı.. Bir hayvan için.. Sadece alım satım arası kar hesabı.. İşletme maliyetleri ve yatırım maliyeti hariç..
Pazardan 200 kg'lık bir hayvanı kg'ı 5 YTL'den aldınız..
Alım maliyeti : 1000 YTL.
Günlük yem maliyeti : 2.5 YTL
300 Gün beslediniz.. Toplam yem maliyeti: 750 YTL..
Günde 1.1 kg CAA elde ettiniz.. 300 gün sonra hayvanınız : 530-550 kg..
Pazarda 1 kg Karkas et fiyatı: 8.80 YTL
550 kg'lık bir hayvandan %52 randıman ile alacağınız karkas miktarı : 286 kg..
286 * 8.80 = 2.516 YTL
Yani.. 10 aylık süre içinde 1750 YTL'nizi 2.516 YTL'ye çıkardınız. (İşletme, bakım ve nakliye giderleri hesaba dahil edilmemiştir..)
Karınızı hesaplayın..
Not: Yukarıdaki hesap en iyi şartlara göre hesaplanmıştır.. En kötü şartlar için rakamları %20 oranında değiştirin.. Yani giderleri %20 arttırın..