Herkesin haksız bir şekilde kullandığı bir ifadedir 'Angut'. Biri laftan anlamayınca, boş boş bakınca ya da aptallık edince hemen 'Angut musun?' der günümüzün insanı. Angut'un aslında bir kuş olduğunu bilmeyen bir sürü insan var ülkemizde. Özelliği nedir bilir misiniz? Angut kuşunun eşi öldüğü zaman yanına o anda başka bir yırtıcı hayvan veya bir insan gelse dahi gözlerini bir dakika bile eşinin ölüsünün üstünden ayırmadan o da ölene kadar onun başucunda bekler. İşte bu canlının yaptığı en büyük 'Angut'luk budur. Ayrıca bu olay bütün Angut kuşları için geçerlidir, arada bir görülen bir şey değildir. Dişi olsun erkek olsun bütün Angut kuşlarının Çok ürkek bir hayvan olmasına rağmen eşinin ölüsünün başında bekleyen Angut kuşuna elinizi uzatsanız dahi oradan kaçmaz. Hani derler ya 'Angut gibi bakmasana' diye... Keşke herkes Angut gibi bakabilse değer verdiklerine. Bundan sonra bazılarına 'Angut' demeden önce bir kere daha düşünün. Bir 'Angut' bile olamayan o kadar çok insan var ki artık günümüzde... Angut kuşu efsanesi
Rivayet odur ki; yaşlı bir balıkçı Beyşehir gölü ve çevresinde yaralı bir angut kuşu bulmuş ve iyileştirmiş. Bu olayın ardından kuş ve balıkçı dost olmuşlar. Günün birinde avlanmaya çıkan balıkçı, gölde fırtınaya yakalanmış. Hayli eski olan teknesi parçalanan balıkçı, yüzerek göl içerisindeki bir adaya çıkabilmiş. Ada üzerinde donmak üzere olan balıkçının imdadına ise vefalı dostu angut kuşu yetişmiş. Ada yakınlarındaki bir balıkçı kulübesinde balıkçıların ısındığını gören kuş, oradan ateşli dallardan birisini kapıp yaşlı dostuna ulaştırmış. Bu sayede ateş yakabilen ve ölmekten kurtulan yaşlı balıkçı, 'kim angut kuşuna ateş ederse, tüfeği kırılsın' şeklinde dua etmiş. O günden bu yana Beyşehirli avcılar angut kuşuna ateş etmezlermiş, atarlarsa tüfeklerinin parçalanıp âleme madara olacaklarından.
bilgilendirmenize şaşırmadık desek yalan olur bundan sonra dikkatli kullanırız...bu sozunuzde doğru gercek anlamını bılmedıgımız ama kullandıgımız cok kelıme var...hiç olmazsa bırını daha öğrenmiş olduk..