Isparta'nın Yakaören Köyünde üç yıl önce yapılan sondajla çıkan karbondioksit gazı kuyusunun kapatılamaması ve gaz çıkışının devam etmesi üzerine köylülerden bazıları köyü terk etmeye başladı.
Isparta'nın Yakaören Köyünde termal su çıkarmak amacıyla yaklaşık üç yıl önce yapılan sondajla çıkan karbondioksit gazı kuyusunun kapatılamaması ve gaz çıkışının devam etmesi üzerine köylülerden bazıları köyü terk etmeye başladı.
Yakaören Köyü Muhtarı Mehmet Pediz, gazetecilere yaptığı açıklamada, kuyudan gaz sızıntısının devam ettiğini ve bu sızıntının köyü rahatsız ettiğini kaydetti. Termal su çıkarmak amacıyla yapılan ancak karbondioksit gazının çıktığı kuyunun kapatılması konusunda şu anda somut bir çalışmanın olmadığını dile getiren Pediz, geçen hafta içinde Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nden bir ekibin gelerek, kuyu hakkında rapor hazırladığını söyledi.
Raporda, kuyudan çıkan kokunun köy içinden hissedildiği, yanına yaklaşıldığında ise rahatsız edici boyuta ulaştığının belirtildiğini dile getiren Pediz, kuyunun çevresinde kaplumbağa, kedi, tavşan gibi hayvanların öldüğünü, köy içindeki evlerde gümüşlerin kararmaya başladığını ve köy halkının bu durumdan ciddi anlamda rahatsız olduğunu kaydetti.
Kuyudan çıkan gazdan tedirgin olduklarını ifade eden Pediz, ''Kuyunun yanına gelen hayvanlar ölüyor, bu gazı her gün soluyoruz, bizim de sağlığımız tehdit altında. İllaki bir insanın mı ölmesi gerekiyor'' diye konuştu.
Köyde astım, baş ağrısı, mide bulantısı şikayetlerinde artış görüldüğünü de savunan Pediz, evlerde oturamaz hale geldiklerini belirtti. Köy halkının köyü terk etme kararı aldığını ancak evlerini satamadıkları için sıkıntı yaşadıklarını anlatan Pediz, şöyle konuştu:
''2 bin 500 nüfuslu köyüz. Köyümüzden iki aile evlerini taşıdı, imkanımız olsa köy halkı olarak bir dakika bile burada durmak istemiyoruz ancak evleri satamıyoruz, maddi gücümüz yok.
Aksi takdirde burada bir dakika bile durulacak gibi değil. Bir an önce bu kuyunun kapatılmasını istiyoruz. Kuyunun üzerine beton atılıyor ama gaz betonu çatlatıyor ve sızıntı devam ediyor. Yetkilileri bir gün evimizde misafir etmek istiyoruz, gelsinler kalsınlar. Yaşadığımız sıkıntıyı onlar da görsünler.''
Köy halkından Ahmet Kırtay ise köyü terk etmeyi düşündüklerini ancak maddi imkanlarının olmamasından dolayı terk edemediklerini söyledi. Yıllardır bu köyde yaşadıklarını ancak şimdi sağlıkları açısından tedirgin olduklarını belirten Kırtay, ''Çocuklarımın, torunlarımın sağlığından şüphe ediyorum.
Kontrol altına alınamazsa ileride sağlık afeti yaşanabilir'' dedi. Mahmut Ay da, yetkililerin kuyu hakkında bir an önce harekete geçmesini beklediklerini vurguladı.
-BELEDİYE: ''KUYUNUN KISMİ KAPATILMASI SAĞLANDI''-
Öte yandan, Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk konuya ilişkin Haber32 muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'ndan ekiplerin Isparta'ya gelerek çalışmalarını yürüttüklerini ve kuyunun kısmi kapatılmasının sağlandığını bildirdi.
Ancak kuyunun tamamen kapatılamadığını belirten Şanlıtürk, ''Kuyuyu kapatma yetkisi dünyada dört kuruluşta bulunuyor. Geçtiğimiz aylarda yapılan incelemeler neticesinde bir kapatma yapılmıştı ama sızıntı devam ediyor. Kuyunun tamamen kapatılması için ise çalışmalarımızı yürütüyoruz'' diye konuştu.