5902 sayılı kanunla Başbakanlığa bağlı olarak kurulan "Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı"nın il bazında teşkilatlanması nedeniyle, Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ile birlikte,Yalvaç'taki Sivil Savunma Müdürlüğü de kapatıldı. Göller Bölgesi'nin en tehlikeli fay hattı Sultandağı'na 20 km yakınlıktaki Yalvaç'ın sivil savunma planlarını hazırlama ve uygulamakla, (105 km mesafedeki) Isparta il müdürlüğü görevli kılındı.
Deprem Bölgeleri Haritası'na göre, jeolojik ve topoğrafik yapısı ile iklim özellikleri nedeniyle, yurdumuzun % 92'si deprem bölgeleri içerisinde bulunuyor. Nüfusumuzun %95'i de deprem tehlikesi altında yaşıyor.
Nitekim, 1. Derece Deprem Kuşağı'nda bulunan Isparta, Göller Bölgesi'nde yer alıyor. Göller Bölgesi'nin en tehlikeli fay hattı olan "Sultandağı Fay Hattı"nın hemen yanıbaşında olduğu halde, Yalvaç Belediyesi ve Kaymakamlık olarak, bu yıl da 1-7 Mart arasında ne deprem ne de "Haftası" akla gelmedi.
Kuzeydoğu-güneybatı doğrultulu Burdur, Acıgöl ve Baklan havzaları ile kuzeybatı-güneydoğu doğrultulu Afyon-Akşehir Havzası'nın bulunduğu Göller Bölgesi'nde, 5-15 yıllık dönemlerde ve en az 5 büyüklüğünde depremler meydana geliyor.
Ancak, 1-7 Mart tarihleri arasındaki "Deprem Haftası"nda ne Isparta Valiliği ne Belediyesi ve de herhangi bir ilçesinde bu hafta hatırlanmadı. Ta ki, 8 Mart sabahı Elazığ Depremi haberiyle uyanıncaya kadar.
GÖLLER BÖLGESİ'NİN EN TEHLİKELİ FAY HATTI "SULTANDAĞI" HEMEN DİBİMİZDE.
Göller, depremlerin yarattığı çöküntü havzaları olduğu için, Göller Bölgesi'nde de büyük depremler üretebilecek faylar bulunuyor. Eğirdir Gölü'nden geçen, sol yönlü doğrultu atımlı "Kumdanlı Fayı" da gölün güneyi ile kuzeyi aksi istikametteki kuvvetlerin etkisi altında olduğu için, boyun yaparak yamuluyor.
Keza, Bölgenin en tehlikelisi olarak değerlendirilen ve Eber ile Akşehir göllerini oluşturan iki parça halindeki "Sultandağı Fayı" hem jeolojik haritalarda hem de uydu ve hava fotoğraflarında çok net olarak görülüyor. Yaklaşık 80 km uzunluğundaki büyük parçanın her an kırılabilme ve daha büyük bir deprem üretme riski bulunuyor.
Gerçekten de "Sultandağı Fayı"ndaki enerji birikimleri Çay'da 15 Aralık 2000'de, 6 şiddetinde; 22 Mart 2001'de de 4.8 büyüklüğünde Bolvadin depremine neden oldu. Çay'a 20 km yakınlıkta olan Yarıkkaya ve Çamharman köylerindeki evlerin yıkılması ve yerlerine yenilerinin yapılması konuları, hafızalardaki yerini koruyor.