Güvenilir gıda ile sağlıklı yaşam konusunda sıkı bir ilişki olduğunu belirten, Tarım İlçe Müdürlüğünde görevli Gıda Mühendisi Bengü ORUÇ, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, güvenilir gıda kavramı bilincinin geliştirilmesi için Güvenilir Gıda Sağlıklı Yaşam kampanyasıyla 2009 yılını Gıda Yılı ilan etti. Tüm Türkiye de güvenilir gıda konusunda gelen talep ve şikayetleri karşılayacak olan 174 ALO GIDA HATTI ile artık tüketiciler de gıda denetimlerinde etkin rol oynayacak.
Avrupa Birliğine uyumlu olarak hazırlanan ulusal mevzuatla, gıdaların tarladan sofraya kadar geliş sürecinde etkin kontrolün sağlanması ve tüketici haklarının korunmasını amaçlayan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bu kampanya ile;
. Güvenilir gıda konusunda yediden yetmişe herkese ulaşmayı
. Gıda denetim hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülebilmesi için tüketicilerin bu hizmette aktif rol almasını
. Sağlığa zararlı gıda ürünlerinin önüne geçerek halkın sağlığını korumayı
. Haksız rekabeti ve kayıt dışı gıda üretimini önlemeyi
. Özellikle küçük ve orta ölçekli gıda üreticilerine ulaşarak güvenilir gıda kriterlerine uygun üretime yöneltmeyi,
. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının güvenilir gıda konusunda yetki ve çalışmaları hakkında topluma bilgi sağlamayı hedefliyor.
Güvenilir Gıda Sağlıklı Yaşam Kampanyasının en önemli unsuru olan 174 Alo Gıda Hattı ile;
. Gıdaya ilişkin her türlü şikayet veya talep, Türkiye nin her yerinden 174 nolu Alo Gıda Hattına bildirilebilecek.
. Web tabanlı yazılım sayesinde talepler, anında işleme alınacak ve en kısa sürede sonuçlandırılacak.
.
BaşBaşvuru sonucu, tekrar arama ya da verilecek başvuru numarasıyla www.tarim.gov.tr www.alo174.gov.tr adreslerinden öğrenilebilecek.
. Gelen çağrılar kayıt altına alınıp veri tabanı oluşturulacak. Böylece ülkemize ait gıda risk haritası çıkarılarak, eylem planı hazırlanacak.
. Gıda güvenilirliği hususunda riskli bölge ve ürünler tespit edilecek, denetim ve kontrol etkinliği artırılacak.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığından izin belgesi olan, son tüketim tarihi geçmemiş, muhafaza ve satış kurallarına uygun, ambalajlı ve etiketli olan, gereği gibi hazırlanan ve korunan, her türlü bozulma ve hastalığa yol açan etmenlerden ari, sağlık açısından bir sakınca oluşturmayan, tüketimi uygun ve besin değerini kaybetmemiş gıda, güvenilir gıda konusundaki temel kıstasları oluşturuyor. Tüketicilerin bu kıstaslara uygunluk arz etmeyen ürünleri Alo Gıda Hattına bildirmesiyle gıda denetim hizmetlerinin etkinliği artırılacak.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bu kampanya ile yediden yetmişe herkesin zihninde gıda güvenilirliği bilinci oluşmasını ve bu sayede tüketicinin denetim mekanizması içerisinde daha etkin bir rol oynamasını hedeflemekte ve ülkemizde etkin gıda denetiminin sağlanması, gıda sisteminin güçlendirilerek AB mevzuatına uyumlu hale getirilmesi amacıyla çalışmalarına devam etmektedir diyerek vatandaşlarımızın gıda konusunda daha duyarlı olması gerektiğini belirtti.