Birinci Derece Deprem Bölgesi olan Isparta ve Burdur'daki fay hattında hareketlenmeler dikkat çekiyor.
JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİNE DEPREM MONİTÖRÜ
Süleyman Demirel Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölüm başkan yardımcısı Doç. Dr. Şakir ŞAHİN açıklamasında şunları kaydetti;
1914 yılında Burdur fay hattının 1500 kişinin ölümüyle sonuçlanan ve Isparta Burdur illerinde yıkıma neden olan büyük deprem fayının yeniden hareketlendiğinin gözlemlendiğini ifade etti.
Doç. Dr. Şakir Şahin ayrıca, Jeofizik Mühendisliği'nde kurulan bir monitör ile Isparta ve çevresinde kurulu bulunan Honaz, Gölhisar ve Sütçüler deprem istasyonlarından gerçek zamanlı veriler alınmaktadır.
Alınan deprem sinyalleri öğrencilerin anında görmesi sağlanmaktadır. Verileri kullanmak isteyen öğrencilerin de veri tedariki anında sağlanmaktadır.
Buradan depremin yeri, derinliği, oluş zamanı ve büyüklüğü hesaplanabilmektedir. İlave olarak Türkiye genelinde oluşan depremler anlık olarak görsel olarak sunulmaktadır.
Deprem monitöründen deprem parametreleri harita üzerinde işaretlenmektedir. Bu sayede ülkemizdeki özellikle İsparta ve çevresindeki deprem aktivitesinin takibi mümkün olmaktadır.
Bu çalışmalara ilave olarak öğrenci projeleri kapsamında yapılacak olan sismometreler yerleşke alanına kurulacak ve doğrudan deprem kayıtları alınacak ve anlık olarak işlenebilecektir dedi