Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta, son dönemde sayıları artan tarla fareleriyle ilaçlı mücadeleden sonuç alamayan çiftçi, egzoz gazı kullanarak tarla farelerinin ölmelerini sağlıyor.
Yozgat'ın Yerköy ilçesinde çiftçilik yapan Ömer Torun yaptığı açıklamada, tarla faresiyle mücadelede daha önce ilaç kullandıklarını, ancak sonuç alamadıklarını söyledi.
İlaçla mücadelenin pahalı, aynı zamanda da yorucu ve zahmetli bir iş olduğunu, üstelik sonuç alınamadığını öne süren Torun, "İlaçla mücadelede çalışan işçilerimiz, kendi aralarında konuşurken, otomobilin egzoz gazından farelerin ölüp, ölmeyeceğini tartışmışlar. Bu fikri ortaya atan Rıza Ergin, otomobili alıp, denemiş, farelerin toplu halde öldüğünü görüp, bize de gösterince, şimdi yaygın olarak bu yöntem bölgemizde kullanılmaktadır" dedi.
Rıza Ergin ise otomobilin egzozuna veya el hızarı motoruna hortum bağlayarak, farelerin yuva deliğine gaz bastıklarını, gaz kokusunu alan farelerin yuvalarını terk eder etmez öldüklerini belirterek, "Bu yöntem, ilaçlı mücadeleden daha kolay ve ucuz. İlaçlı mücadelede tüm fare deliklerini kontrol ediyor, sonra ilaç bırakıyorsunuz. Bu yöntemde ise herhangi bir deliğe hortumla egzoz gazını basıyorsunuz, birbirine bağlantılı olan yuvalarda bulunan fareler, yuvalarını terk ederken hemen ölüyorlar" diye konuştu.
"İLK KEZ UYGULANIYOR"
Çiftçi Rıza Ergin'in tarla farelerine karşı egzoz gazıyla mücadele verdiği Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesi Tarım Müdürü Ragıp Dağ, çiftçilere, tarla farelerine karşı ilaçlı mücadeleyi tavsiye ettiklerini söyledi.
Dağ, "Çiftçilerimizle fare ile mücadele konusunda toplantılar yaptık. İlaçlı mücadelenin nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgiler verdik. Bu yöntemi ilk defa duyuyorum, tarım alanına fazla bir zararın olduğunu sanmıyorum. Sonuç alıyorsa çiftçinin tercihidir" dedi.
Yozgat'ın Sorgun ilçesi İlçe Tarım Müdür Vekili İsmail Karabulut da, ilginç bir yöntem olduğunu, görmeden bir şey söylemenin uygun olmayacağını ifade etti.
Hürriyet
|