Karşılıksız para müjdesi! Yatırım yapan küçük işletmeler, KOBİ'ler, festival düzenleyenler, kitap çevirenler, öğretim üyeleri, öğrenciler...
AB, 7. Çerçeve Programı doğrultusunda en az 6 milyar Euro'luk hibe dağıtacak. Gıdadan balıkçılığa, bilişimden nanoteknolojiye, çevreden enerjiye, ulaştırmadan güvenliğe onlarca alana destek var...
Para dergisinden Özlem Doğaner'in haberine göre; tam üyelik için müzakere sürecinde yavaşlama olsa da sektörel ve bölgesel bazda AB'ye uyum için destekler gelmeye devam ediyor. Avrupa Birliği, 7. Çerçeve Programı (7. ÇP) kapsamında 2011 yılında vereceği hibe programlarını belirledi. İşbirliği, Fikirler ve Kapasiteler özel programları kapsamında 4.5 milyar Euro bütçeyle 50 yeni çağrı açıldı.
Bu arada 7. ÇP sonrasında 2014-2020 yıllarını kapsayacak AB 8. Çerçeve Programı için de çalışmalara başlandı. Bunun yanı sıra Avrupa Kültür Programından da festival düzenlemekten kitap çevirisine destek sağlanabiliyor. Küçük işletmeler için yatırım, öğrenciler için de eğitim hibeleri var. Katılım Öncesi Program ise 2007-2013 yılları arasında 10 milyar Euro vaat ediyor. 2010 için bütçe 1 milyar Euro...
Yeni açılan 7.ÇP çağrıları, İşbirliği Özel Programı, Marie Curie Burs ve Destek Programları, Fikirler Özel Programı ile Kapasiteler Özel Programı başlıkları altında yer alıyor.
İşbirliği Özel Programı çerçevesinde sağlık alanı; gıda, tarım, balıkçılık ve biyoteknoloji alanı; bilgi ve iletişim teknolojileri alanı; nanobilimler, nanoteknolojiler, malzemeler ve yeni üretim teknolojileri alanı; enerji alanı; çevre alanı; ulaştırma alanı; sosyo-ekonomik ve beşeri bilimler alanı; uzay alanı ve güvenlik alanında hibe verilecek.
Kapasiteler Özel Programı'nın alt başlıkları arasında ise araştırma altyapıları, KOBİ yararına araştırmalar, bilgi bölgeleri, araştırma potansiyeli, toplumda bilim ve uluslararası işbirliği yer alıyor.
İŞBİRLİĞİ ÖZEL PROGRAMI HİBE KAYNAĞI İşbirliği Özel Programı kapsamındaki sağlık alanında iki hibe çağrısı yer alıyor.
Toplam 658.5 milyon Euro'luk programla özellikle yüksek verimli araştırmalar, tedavinin uygunluğu, biyolojik veri ve süreçleri bütünleştirmek için yapılacak çalışmalar, toplum sağlığı faaliyetleri ve beyin hastalıkları; insan gelişimi ve yaşlanmayla ilgili araştırmalar, enfeksiyon hastalıkları, kanser, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve obezite gibi araştırmaların yanı sıra uluslararası halk sağlığı ve sağlık sistemleri, sağlık alanı politikası ile ilgili sosyo-ekonomik araştırmalar ağırlıklı olarak desteklenecek.
Ayrıca epigenetik ve bağışıklık konularında da yüksek etkili iki projeye destek verilecek. Sağlık alanıyla ilgili birçok farklı konuda ortaklı Ar-Ge projeleriyle koordinasyon ve destek eylemi projeleri desteklenecek.
GIDAYA 285 MİLYON EURO Gıda, tarım, balıkçılık ve biyoteknoloji alanında da iki hibe çağrısı yapılıyor. 240 milyon Euro'luk ilk çağrının başvuru süresi 25 Ocak 2011'de sona eriyor. Özellikle bitki bilimleri gibi alanlarda tarımsal üretimin geliştirilmesi ve optimize edilmesi, toprak ve su yönetimi, hayvan sağlığı ve refahı, balıkçılık ve aquakültür üretim sistemleri gibi araştırmalar desteklenecek. Bunun yanı sıra gıda kalitesi ve güvenliği, beslenmeye dayalı hastalıkların önlenmesi, sağlıklı beslenme ve tüketici tercihleri, gıda işleme bilimleri biyoteknolojiye dayalı süreçler, deniz ve tatlı su biyoçeşitliliği ve bu alanlar ile ilgili sosyo-ekonomik araştırmalar ağırlıklı olarak desteklenecek.
Bu alandaki ikinci çağrı ise "The Ocean of Tomorrow" programı kapsamında olacak. Bu çağrı aynı zamanda çevre, ulaştırma ve enerji alanlarının da ortak programı olarak dikkat çekiyor. Bütçesi 45 milyon Euro olan program kapsamında, deniz ortamında mikrobiyal çeşitlilik ve biyoteknolojik potansiyelleri, deniz ekosistemleri, off-shore platformların kurulumundaki ulaşım sorunları, yenilenebilir enerji, Akdeniz ve Karadeniz'de doğal ve beşeri faktörlerden kaynaklanan etkilerin değerlendirilmesi ve daha iyi yönetimi, rüzgar enerjisi potansiyeli, deniz koruma alanlarının yönetimi konularında Ar-Ge projeleri desteklenecek.
BİLGİ VE TEKNOLOJİYE 1.2 MİLYAR EURO İşbirliği Özel Programı kapsamındaki bir diğer alan ise bilgi ve iletişim teknolojileri (ICT)...
Bu kapsamda 5 hibe çağrısı yapılıyor. 778.5 milyon Euro'luk hibeyle alandaki tüm faaliyet alanları desteklenecek. "Factories of the Future" adlı programın bütçesi ise 160 milyon Euro ve bununla tedarik zinciri yönetimi, imalat ve kullanım öncesi ürün ve süreç testleri, sanal prototip ve test ortamlarının geliştirilmesi gibi yöntemler ile üretim süreçlerinin verimliliğinin artırılması hedefleniyor.
Nanoteknoloji alanı özelinde, üretim sistemlerinin verimliliğinin kaynak kullanımının azaltılması yoluyla artırılması, açık mimari kontrol sistemleri, otomasyon için robotik sistemler, sıfır hata ile imalat, nano bileşenler ve kaplamalar için imalat zincirleri gibi konular desteklenecek. "Energy-Efficient Buildings" programının bütçesi ise 85.5 milyon Euro. Bu aynı zamanda nanobilimler, enerji, çevre, bilgi ve iletişim teknolojileri alanlarının ortak hibe programı. Bu porgramla hem kapalı hem de açık alanları kontrol eden yönetim sistemlerinin geliştirilmesi; evlerde uygulanan enerji verimliliği sistemlerinin geniş kent alanlarına taşınması gibi konular hedefleniyor. Kamusal alanlarda, yeni ve eski binalarda enerji verimliliğinin yanı sıra su kullanımı, mekansal ısıtma, enerji depolama ve enerji üretimi, yaşam döngüsü değerlendirmesi gibi konularında Ar-Ge ve demonstrasyon projeleri desteklenecek.
YEŞİL ARABALAR HER ALANDA "ICT for Green Cars" programının bütçesi ise 30 milyon Euro. Bu programın başvuru süresi 2 Aralık 2010 da doluyor. Güç kaynaklarının araç sistemlerine entegre edilmesi, enerji akışının kontrolü, elektrik ve verinin güvenli ve verimli transferi, araç menzilinin arttırılması için mevcut sistemin optimizasyonu, araç dinamiklerinin simülasyonu ve elektrikli araç standartlarının geliştirilmesi gibi konular desteklenecek. Green Cars, enerji, ulaştırma, nanobilimler ve çevre alanlarının ortak hibe programı.
Bununla otomotiv sektöründe elektrokimyasal depolama elektrikli araç bataryaları uygulamaları için üretim teknolojileri konularında çok disiplinli Ar-Ge projelerine de destek verilecek.
Future Internet programında ise 90 milyon Euro'luk bütçeyle internet teknolojilerinin kamu hizmet altyapılarına entegrasyonu ile ilgili ulaştırma, sağlık, enerji dağıtım şebekeleri gibi birçok alanda uygulama projeleri desteklenecek.
"Future and Emerging Technologies" çağrısında ise bir konu kısıtlaması olmadan bilgi iletişim teknolojileri alanında çığır açabilecek araştırmalar desteklenecek. 12 Mart 2013'e kadar sürekli açık olacak hibenin miktarı ise 46 milyon Euro. Bu alanda ayrıca Avrupa-Brezilya ortak hibe çağrısı yapılıyor. Bununla mikrosistemler, kontrol sistemleri, deneysel tesisler, güvenlik ve elektronik altyapı başlıkları özelinde Brezilya'yla yapılacak ortak Ar-Ge projeleri desteklenecek. 5 milyon Euro'luk programa başvurular 18 Ocak 2011'de tarihinde dolacak.
NANOTEKNOLOJİ İÇİN KESENİN AĞZI AÇILIYOR İşbirliği Özel Programı çerçevesinde 7 hibe çağrısıyla nanobilimler, nanoteknolojiler, malzemeler ve yeni üretim teknolojileri (NMP) alanı da yer alıyor. 4 Kasım 2010'da başvuru süresi dolacak ilk çağrının bütçesi 118 milyon Euro. Bununla nanoteknolojiden yararlanarak akıllı ve çok fonksiyonlu paketleme konseptleri geliştirilmesi, biyolojik bariyerler arasında makro moleküllerin taşınması için nanoteknoloji kullanan yeni tedaviler, nanopartiküllerin ve nanoyapıların çevreye duyarlı ve ekonomik bir biçimde sentezi, elektroteknik uygulamalar için yenilikçi süperiletken malzemeler, mimariler ve süreçler, endüstriyel suların çevreye duyarlı yönetimi gibi projeler desteklenecek.
99.5 milyon Euro'luk ikinci hibe programıyla nanomalzeme üretim, kullanım ve imha aşamalarında işçilerin korunması ve patlama riski yönetim stratejileri, yenilikçi ürünlerin çevreye duyarlı tasarımı, kritik malzemelerin yerine geçecek yenilikçi malzemelerin geliştirilmesi gibi konularda projelere destek verilecek.
40 milyon Euro'luk üçüncü çağrıyla ise çok fonksiyonlu ileri seramik malzemelerin geliştirilmesine yönelik araştırmalar, çevrenin ve enerjinin korunmasına dönük pazarlar için ileri tekstillerin geliştirilmesi, yapıları ve kompozisyonları nano boyutta görüntülemeye dönük araç ve yöntemlerin geliştirilmesi gibi projeler desteklenecek.
1 Şubat 2011'e kadar başvurulabilecek 12 milyon Euro'luk programda, nanoteknoloji güvenliğinin sağlanması, endüstriyel uygulamalar için teknolojilerin entagrasyonu gibi alanlarda koordinasyon ve destek eylemi projeleri desteklenecek.
AB ve Rusya'nın ortak çağrısı olan hibe 4.5 milyon Euro bütçeli ve 31 Mart 2011'de sona erecek. Bununla sanal nanoteknoloji deneyleri için bir araç olarak kullanılan çok boyutlu modelleme konusunda projeler desteklenecek.
AB ile Japonya'nın ortak çağrısı 5 milyon Euro bütçeli. Bununla ileri uygulamalar için yenilikçi malzemelerin geliştirilmesi konusunda projeler desteklenecek.
NMP ve çevre alanlarının ortak hibe programı ise 12 milyon Euro. Bu kapsamda, adapte edilebilir ileri malzeme ve tekniklerin geliştirilmesi, bu malzeme ve tekniklerin kültür mirası yapılarının korunumu ve restorasyonunda uygulanması konusunda çok disiplinli Ar-Ge projeleri desteklenecek.
ENERJİ ALANINDA FIRSAT ÇOK Enerji alanında toplam 269 milyon Euro bütçeli hibe çağrıları bulunuyor. Bu kapsamda yenilenebilir enerji ve yakıt üretimi, CO2 (karbondioksit) yakalama, depolama ve temiz kömür teknolojileri, akıllı elektrik şebekeleri ve enerji verimliliği alanlarında uzun vadeli araştırma işbirliği projeleri, demonstrasyon projeleri ve yüksek riskli yeni gelişmekte olan teknolojilere yönelik projeler desteklenecek. Uzun vadeli araştırma işbirliği ve demonstrasyon projelerine destek verilecek.
5 milyon Euro'luk hibeyle Japonya'yla koordineli yoğunlaştırılmış fotovoltaik konulu projeler desteklenecek. 3 milyon Euro bütçeli hibe ise Japonya ve ABD işbirliğiyle personel değişimine yönelik projeler için ayrıldı. Ayrıca NMP-Enerji Ortak çağrısı kapsamında yenilikçi fotovoltaik üretim süreçlerinin sanayi uygulamaları için geliştirilmesi konusunda büyük çaplı işbirliği projelerine destek verilecek. 25 Kasım 2010'da başvuru süresi dolacak hibenin bütçesi 25 milyon Euro.
ÇEVREYE ÖZEL ÖNEM Çevre alanında 3 hibe programı bulunuyor. 155 milyon Euro bütçeli ilk hibeyle iklim değişikliği, çevre ve sağlık, doğal afetler, kaynakların sürdürülebilir yönetimi, yer gözlem sistemleri, sürdürülebilir kalkınma ile ilgili birçok farklı konuda ortaklı Ar-Ge projeleri ile koordinasyon ve destek eylemi projeleri desteklenecek.
7 milyon Euro'luk ikinci hibeyle teknoloji değerlendirmesi için eko-verimlilik indikatörlerinin geliştirilmesi ve eko-inovasyon sonuçlarının yayılımını amaçlayan konularda ortaklı Ar-Ge projeleri ile bir destek eylemi projesine destek verilecek. Üçüncü hibeyle de eko-verimliliğin maksimize edildiği eko-inovasyon konularında ortaklı Ar-Ge projeleri desteklenecek. Bu hibenin bütçesi 43 milyon Euro.
HAVACILIK VE DEMİRYOLUNA DA AB DESTEĞİ Ulaştırma alanında 6 hibe çağrısı bulunuyor. 121.3 milyon Euro bütçeli ilk çağrıyla havacılık ve havayolu ulaştırmasıyla ilgili birçok farklı konuda ortaklı Ar-Ge projeleri ile koordinasyon ve destek eylemi projeleri desteklenecek.
91.25 milyon Euro'luk hibeyle ise yüzey ulaştırmasıyla ilgili olarak elektrikli araçlar, demiryolu yük taşımacılığı, lojistik ve denizcilikte eko-inovasyon alanlarında ortaklı Ar-Ge projeleri ile koordinasyon ve destek eylemi projelerine destek verilecek. 25.5 milyon Euro bütçeli diğer hibeyle de otomotiv sektöründe elektrokimyasal depolama uygulamaları için üretim teknolojileri konularında çok disiplinli Ar-Ge projeleri desteklenecek.
Bir diğer hibe ise özellikle tüm ulaştırma modlarındaki çeşitli sosyo-ekonomik konularda ortaklı Ar-Ge projeleri ile koordinasyon ve destek eylemi projelerini kapsayacak. Bütçesi 6 milyon Euro olacak.
10 milyon Euro'luk hibe, AB ulaştırma politikalarını destekleyici nitelikte elektromobilite konusunda hibrid araçlar, elektrikli araçlar, altyapı, ekonomik koşullar ve ilgili yasal düzenlemeleri kapsayan bir ulaştırma sisteminin planlanmasıyla ilgili konularda koordinasyon ve destek eylemi projelerine verilecek.
30.5 milyon Euro bütçeli hibeyle AB seyrüsefer ve uydu sistemlerinden GNSS teknolojisini, altyapılarını ve uygulamalarını, uluslararası işbirliğiyle geliştirecek, ortaklı Ar-Ge projeleri ile koordinasyon ve destek eylemi projelerine destek verilecek.
Şehir içi sürdürülebilir ulaşımın gelişmesini amaçlayan CIVITAS çağrıları da açıldı. 18 milyon Euro bütçeli programla AB'nin orta ve uzun vadeli ekonomik, enerji ve çevre politikalarını karşılayabilecek, şehir içi sürdürülebilir ulaşımla ilgili yeni teknoloji ve politikaların üretilmesini teşvik edici konularda çok ortaklı Ar-Ge ve koordinasyon projeleri desteklenecek.
SOSYAL KALKINMAYA DESTEK Sosyo-ekonomik ve Beşeri Bilimler alanında toplam 76 milyon Euro hibe verilecek. Bununla Avrupa'da ekonomik ve sosyal kalkınma, dünyada fakirlikle mücadele ve Avrupa'da sınır güvenliğiyle ilgili birçok farklı konuda çok ortaklı büyük ölçekli Ar-Ge projeleri desteklenecek. Avrupa'da sürdürülebilir istihdamın sağlanması için hayat boyu öğrenme politikaları, sosyal inovasyon, Avrupa'da fakirlikle mücadele, transatlantik ilişkiler ve Avrupa bütünleşmesinin antropolojisi ile ilgili birçok farklı konuda çok ortaklı küçük ölçekli Ar-Ge projeleri projelerine destek verilecek. Sosyal inovasyon politikaları için sosyal platform, Avrupa'da ekonomik performansın ölçülmesi ve uluslararası örgütlerin bilgi transferi ile ilgili birçok farklı konuda çok ortaklı koordinasyon ve destek eylemi projeleri desteklenecek.
Güvenlik araştırmaları ve sosyo-ekonomik ve beşeri bilimler alanlarının ortak olarak yayınladığı "Surveillance and the Challenges for the Security of the Citizen" çağrısıyla gözetleme sistemlerinin insan hak ve özgürlüklerine etkilerinin güvenlik ve sosyo-ekonomik ve beşeri bilimler açısından değerlendirileceği projeler desteklenecek. Bu programın bütçesi 5 milyon Euro olacak.
UZAY PROJELERİNİZ VAR MI? Uzay alanında ise toplam 213 milyon Euro'luk hibe verilecek. Bu kapsamda uzay temelli uygulamalar ve uzay bilim ve teknolojilerinin güçlendirilmesi konularında araştırmalar desteklenecek. Özellikle atmosfer ve deniz konusunda Çevre ve Güvenlik için Küresel İzleme (GMES) programı kapsamındaki hızlı izleme servislerini destekleyecek proje önerisi hazırlanması isteniyor. Ayrıca GMES'in güvenlik servisini güçlendirecek bir koordinasyon ve destek eylemi projesi isteniyor. Kritik uzay teknolojileri konu başlığında önceki çağrılarda olduğu gibi Avrupa'nın dışa bağımlılığını azaltacak uzay teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik projeler isteniyor.
Güvenlik araştırmaları alanındaki hibelerse toplam 226 milyon Euro bütçeli olacak. Bu çerçevede vatandaşların güvenliği, kritik altyapılar, sınır güvenliği ve istihbarat, kriz yönetimi, kriz sonrası güvenliğin yeniden tesisi ile güvenlik ve toplum başlığı altında yer alan 45 konuya yönelik olarak hazırlanacak projeler desteklenecek. Ayrıca gözetleme sistemlerinin insan hak ve özgürlüklerine etkilerinin güvenlik ve sosyo-ekonomik ve beşeri bilimler açısından değerlendirileceği projelere destek verilecek.
EĞİTİM ŞART Marie Curie Araştırma Eğitim Destekleri için 318.4 milyon Euro bütçe ayrıldı. Bununla yurtdışındaki ortaklarla bir araya gelerek bilimsel ve teknolojik bir konuda oluşturulacak yeni PhD programları, sertifika programları, yaz okulları gibi araştırma eğitim programları desteklenecek.
Marie Curie Sanayi-Akademi Ortaklığı Programıyla da sanayi kuruluşları ve akademik kuruluşlar arasında gerçekleşecek ortak araştırma çalışmaları desteklenecek. Bütçesi 80 milyon Euro olacak.
Avrupa'ya Geri Dönüş Hibeleri kapsamında ise Türkiye'ye geri dönmeyi planlayan araştırmacılar için destek verilecek. Programa başvurabilmek için genel koşul, araştırmacının en az 3 yılını ABD, Japonya gibi teknolojik açıdan gelişmiş bir ülkede geçirmiş olması aranıyor. Avrupa'ya Gelen Araştırmacı Bursu'nun 2011 yılı çağrısı 16 Mart 2011'de açılıp 11 Ağustos 2011 tarihinde kapanacak. Bu programa ait bütçe 40 milyon Euro olacak.
Marie Curie Avrupa Dışına Giden Araştırmacı Bursu; araştırmacıların kariyerlerine uluslararası bir yön kazandırmak, Avrupa dışında bulunan teknolojik olarak gelişmiş ülkelerde yeni bilgiler edinmelerini ve eğitimlerini desteklemek amacıyla oluşturuldu. Bu bireysel burs programına doktora derecesine sahip veya lisans derecesinden sonra dört yıl tam zamanlı araştırma deneyimi bulunan araştırmacılar başvurabiliyor. Hem akademi hem de sanayi sektöründe çalışan araştırmacılar bu haktan yararlanabiliyor.
Yine bireysel bir burs olan Marie Curie Avrupa İçi Dolaşım Bursları ise araştırmacıların kariyer gelişimini desteklemek amacıyla oluşturuldu. Doktora derecesine sahip veya lisans derecesinden sonra dört yıl tam zamanlı araştırma deneyimi bulunan araştırmacılar başvurabiliyor. Başvurular için Avrupa Komisyonu'na bir araştırma projesi sunulması gerekiyor. Konu sınırlaması bulunmuyor. Bu bursun bütçesi ise 110 milyon Euro olarak belirlendi.
FİKİRLER DESTEĞE AÇIK Avrupa Araştırma Konseyi tarafından yürütülen Fikirler Özel Programı Başlangıç Düzeyi Bağımsız Araştırmacı Desteği, doktorasını 2-12 yıl önce almış tüm araştırmacılara ve tüm araştırma konularına açık.
Araştırma projesinin ve başvuru yapan araştırmacının kariyerinin bilimsel mükemmeliyete göre incelendiği çağrı kapsamında, 5 yıl süreyle 1.5-2 milyon Euro'luk destek alınabilecek. Amerika, Kanada ve Japonya gibi AB üye ülkeleri dışından Türkiye'ye veya diğer AB üye ülkelerine dönmeyi planlayan ve ev sahibi kurumla irtibatta olan araştırmacılar da söz konusu destekten yararlanabilecek.
Kapasiteler Özel Programı kapsamındaki araştırma altyapıları alanında toplam 475 milyon Euro bütçeli 3 ayrı hibe programı bulunuyor. Çağrılarda mevcut araştırma altyapılarına destek sağlamak amacıyla sosyal ve beşeri bilimler, yaşam bilimleri, çevre bilimleri, enerji, mühendislik, matematik ve bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT), analitik tesisler, fizik, astronomi, nükleer ve parçacık fiziği, BİT tabanlı e-altyapılar; bunun yanı sıra yeni araştırma altyapılarına destek sağlamak amacıyla atmosfer ve yer gözlem bilimleri, karbondioksit depolama, deniz biyolojisi, biyomedikal bilimler ve altyapı politikalarının entegrasyonuna yönelik çalışmalar ağırlıklı olarak desteklenecek.
KOBİLERE 204 MİLYON EURO KOBİ'ler yararına araştırmalar alanında ise toplam 204 milyon Euro'luk 3 ayrı hibe programı bulunuyor. Herhangi bir sınırlama olmaksızın tüm teknoloji alanlarında, KOBİ'lerin Ar-Ge ihtiyaçlarına yönelik projeler desteklenecek. Bilgi bölgeleri alanı kapsamında Avrupa'da yer alan bölgesel araştırma güdümlü kümelerin uluslararası işbirliği faaliyetleri desteklenecek.
2011 yılı çağrılarının tematik odağı "Sürdürülebilir Ulaştırma" olacak. Bu çerçevede 18.6 milyon Euro bütçeli hibe programı bulunuyor. Araştırma potansiyeli alanında ise güçlü ve seçkin araştırma kurumlarının araştırma kapasitelerine önemli ölçüde katkı sağlanarak söz konusu araştırma kurumlarının mükemmeliyet çizgisine taşınması desteklenecek. Bunun için 64.6 milyon Euro ayrıldı.
Toplumda Bilim Alanı programıyla da özellikle bilim eğitimi, bilim ve toplum arasındaki dinamik ilişkiler, bilimsel araştırmalarda sivil toplum örgütleri ve bilim kültürünün geliştirilmesinde şehirlerin rolü gibi çeşitli konular desteklenecek. Bu hibenin bütçesi 43.3 milyon Euro olacak.
TÜBİTAK'ın ortakları arasında yer aldığı Black Sea - ERA.NET projesi çerçevesinde enerji, iklim ve çevre alanlarında ortak hibe çağrısı da yapıldı. Bu alanlarda çalışan ve özellikle Karadeniz bölgesine yönelik çalışmalarda bulunan araştırmacılar için bölge ülkeleri ile ortaklıklar kurmak açısından çağrı önemli bir fırsat teşkil ediyor. Bununla mineral kaynaklara ulaşım ve istismar, kıyı bölgeleri ve turistik bölgeler için su kirliliği önleme seçenekleri, H2S (hidrojen sülfür) bakımından zengin Karadeniz suyunda hidrojen üretimi, CO2 yakalama ve Karadeniz bölgesinde sıfır emisyonlu güç üretimi için depolama teknolojileri konularındaki araştırmalar desteklenecek. Black Sea - ERA.NET bünyesinde çağrıya katılan ülkeler Almanya, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, İtalya, Moldova, Romanya, Türkiye, Yunanistan ve Ukrayna. Proje başvurusu yapabilmek için, konsorsiyumda bu ülkelerden mutlaka biri AB üyesi ve biri AB üyesi olmayan Karadeniz bölgesi ülkesi olmak üzere en az üç farklı ülkeden üç farklı kuruluş bulunması gerekiyor. Toplam bütçesi 27 milyon Euro olan Uluslararası İşbirliği (INCO) alanında ise özellikle "Avrupa Komşuluk Politikası" kapsamındaki ülkelerdeki araştırma merkezleriyle işbirliklerinin güçlendirilmesine yönelik projeler ve gelişmiş üçüncü ülkelerdeki ortak araştırma merkezlerinin kapılarının Avrupa ve ülkemiz araştırmacılarına açılmasına yönelik projeler desteklenecek.
Nasıl yararlanılır? Çerçeve programlarına, ulusal/uluslararası kanunlar ve AB kanunlarına göre kurulmuş tüzel ve gerçek kişiler başvurabiliyor. Bu kapsamda üniversiteler, araştırma merkezleri, kamu kurumları, sanayi kuruluşları ve sivil toplum örgütleri çerçeve programlarına katılabiliyor. Tüzel kişiliğe sahip olan veya olmayan KOBİ'lerin de başvuruları teşvik edilecek.
Herhangi bir ülkeden herhangi bir tüzel kişi 7.ÇP'ye katılabiliyor. Başvurular "Elektronik Proje Teklifi Sunma Sistemi - EPSS" aracılığıyla yapılıyor. CORDİS'ten veya http://www.fp7.org.trinternet sayfasından bilgi almak mümkün. Başvurunuzu yaptıktan sonra, projeniz bağımsız uzmanlar tarafından değerlendiriliyor ve sonucu proje koordinatörüne komisyon tarafından iletiliyor.
Avrupa Kültür Programları Ajansı'nın verdiği hibeler * Edebi Çeviri Projeleri: Avrupa edebiyatına ait eserlerin, Avrupa ülkelerinin dillerine çevrilip yayınlanarak, Avrupa vatandaşları arasında yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Programda, Avrupa Edebiyat Ödülü'nü kazanan yazarların eserlerinin çevirisine ilişkin proje sunan yayıncılar ve yayınevlerinin projeleri öncelikli olarak kabul ediliyor. Türkiye, Avrupa Kültür Programı'na tam üye. Programa üye diğer ülkelerin dillerinden Türkçeye ya da Türkçeden üye diğer ülkelerin dillerine çeviriler yapılabiliyor. Programa kamu ya da özel tüm yayınevleri müracaat edebiliyor. Hibe miktarının en az 2 bin, en fazla 60 bin Euro olması gerekiyor. Son başvuru tarihi 3 Şubat 2011 olan projeler için AB desteği toplam bütçenin yüzde 50'si ile sınırlandırıldı.
* Üçüncü Ülkelerle İşbirliği Projeleri: Programa katılan ülkeler ve Avrupa Birliği ile ortaklık ya da kültürle ilgili hükümler içeren iş birliği anlaşmaları bulunan üçüncü ülkeler arasında kültür alışverişini amaçlayan kültürel işbirliği projeleri hedefleniyor. Her yıl bir veya daha fazla üçüncü ülke o yıla özel olarak seçiliyor. 2011 yılı için Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen üçüncü ülke Meksika oldu. 2012'de ise Güney Afrika olacak. Hibe tutarı en az 50 bin, en fazla 200 bin Euro olan proje için son başvuru tarihi 3 Mayıs 2011.
* Avrupa Kültür Festivalleri Desteği: Avrupa'daki profesyonellere deneyimlerini aktarabilmeleri için hareketlilik sağlanması, geniş kitlelere tanıtılabilmesi için Avrupa'daki uluslara ait olmayan kültür eserlerinin dolaşımının sağlanması, kültürlerarası diyaloğun pekiştirilmesi amaçlanıyor. Ana faaliyeti festival organizasyonu olan, kültür ve yaratıcılık alanlarında faaliyet gösteren, tüzel kişilik sahibi kamu kuruluşları veya özel şirketler aday olabiliyor. Sadece, başvurunun yapıldığı tarihe kadar en az beş kere düzenlenmiş festivaller değerlendiriliyor. En fazla 100 bin Euro verilen destek için son başvuru tarihi 15 Kasım 2010 olarak belirlendi.
Not: Kültür programıyla ilgili başvuruların, http://www.ccp.gov.tr internet sitesinden indirilebilen resmi online başvuru formu kullanılarak İngilizce, Fransızca, Almanca dillerinden birinde yapılması gerekiyor. Başvurular online olarak yapılıyor. Islak imzalı belgeler posta yoluyla veya adaylar tarafından elden teslim edilebiliyor.
Katılım öncesi 6 yılda 10 milyar Euro Avrupa Komisyonu, 2007-2013 yılları arasında aday ülkelere yapacağı mali yardımların çerçevesini belirlemek üzere yeni bir düzenlemeye gitti. Buna göre mali yardımlar tek bir program altında düzenlendi. Katılım Öncesi Mali Araç (IPA) olarak adlandırılan bu yeni düzenlemeyle AB, aday ülkeleri tam üyeliğe hazırlamayı amaçlıyor.
2003 yılı içinde Türkiye'ye 300 milyon Euro olan mali yardım, 2005'te 500 milyona çıkmıştı. IPA'dan 2007-2013 yılları arasında tüm aday ülkelere ayrılması beklenen miktarsa 10 milyar Euro civarında. 2010 yılı için 984 milyon Euro ayrıldı. Bu programlardan Türkiye ve Hırvatistan yararlanabiliyor.
Yeni dönemde programlamaya ilişkin sorumluluklar, program otoritesi olarak atanan bakanlıklara devredildi. 211 milyon bütçesi olan KOBİ'lere ve işletmelere yönelik olarak geliştirilen Bölgesel Rekabet Edebilirlik alanında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı; 294 milyon Euro bütçebi olan Çevre alanında Çevre ve Orman Bakanlığı; 252 milyon Euro'luk Ulaştırma alanında Ulaştırma Bakanlığı; 222 milyon Euro bütçeli İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi alanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumlu bakanlıklar olarak belirlendi.
Bölgesel kalkınma projeleri içinse 762 milyon Euro bütçe ayrıldı.
Bölgesel kalkınmayla aday ülkelerin, bölgeleri arasındaki gelişmişlik farklılıklarını gidermeleri, özellikle ulaştırma ve çevre alanında projeler geliştirmeleri amaçlanıyor. IPA'nın Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi, Bölgesel ve Sınır Ötesi İşbirliği, Bölgesel Kalkınma, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi ve Kırsal Kalkınma olmak üzere 5 bileşeni bulunuyor.
Küçük işletmeler için SELP 2 AB sadece sanayicilere, KOBİ'lere değil küçük işletmelere de destek paketi açıyor. SELP (Küçük İşletmeler İçin Kredi Programı), Avrupa Komisyonu adına Alman Kalkınma Bankası tarafından yürütülüyor. Söz konusu krediler, programa katılan ticari bankalar aracılığıyla KOBİ'lere ulaştırılıyor.
Türkiye'de ilk SELP uygulaması 2004 yılı sonunda başlamıştı. SELP 1 ve SELP 2 gerek imalat gerekse hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren tüm küçük işletmeleri kapsıyor. Küçük işletmeden kasıt, çalışan sayısı 50'den az olan şirketler. Ayrıca aktif büyüklüklerinin de 1 milyon doların altında olması gerekiyor.
SELP 1 sadece İzmir, İzmit ve Gaziantep'de uygulandı. SELP 2 ise öncelikle yatırım teşviklerinden yararlanan 64 ilde yürütülecek. Program 2012 yılı kasım ayına kadar sürecek. SELP kapsamında, belirtilen bölgelerdeki küçük işletmelere, bankalar aracılığıyla kredi kullandırılacak. Programın toplam bütçesi 87 milyon Euro. Şirket başına azami kredi tutarı, işletme sermayesi için 30 bin, sabit yatırım içinse 50 bin Euro olarak belirlendi. Kredinin vadesi 48 aya kadar çıkabiliyor. Faiz oranlarını ise yine bankalar belirleyecek. Programla ilgilenen küçük işletmeler, projeye katılan bankaların bölgelerdeki şubeleriyle doğrudan temasa geçebiliyor. Krediler, Finansbank, Fortis ve TEB tarafından dağıtılacak.
Hayat boyu öğrenme devam ediyor Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları, 2013 yılı sonuna kadar sürecek yedi yıllık bir dönemi kapsayan Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programları, AB üyesi ülkeler, EFTA ülkeleri (Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn) ve aday ülkelerin (Türkiye) katılımıyla gerçekleştiriliyor. Ayrıca, Batı Balkan ülkeleri ve İsviçre'nin de önümüzdeki yıllarda programlara katılımı öngörülüyor. Hayatboyu Öğrenme Programı, ilk ve orta öğrenimdeki öğrencilerden yetişkinlere, mesleki eğitim stajyerlerinden üniversite öğrencilerine, temel beceri ihtiyacı duyan insanlardan eğitim profesyonellerine kadar herkes için eğitim ve öğretimde gelişme imkanları ve karşılıksız mali katkı sağlayacak.
Ayrıntılı bilgi Mevlana Bulvarı No:181 Balgat Ankara adresinden, 0312 409 60 00 telefonlardan ve http://www.ua.gov.tr adresinden alınabilir. Proje teklifi sırasında dikkat edilmesi gerekenler * AB için değişik olmalı, politikaları ile örtüşmeli. * Uluslararası, ulusal ve ülke bazında kalıcı gelişmelere katkıda bulunmalı. * Bölgenin ve ilgili sektörün önemli sorunlarına çözüm üretmeli. * Spesifik hedeflerle uyumlu olmalı. * Bölgesel, sınırlar arası ve ülkeler arası işbirliği sağlamalı. * Sonuçlar diğer ülkelerde de uygulanabilir olmalı. * Kılavuzlar dikkatli okunmalı. * http://Europa.eu.int adresinden temin edilen standart formlar düzgün ve AB terminolojisine uygun olarak İngilizce veya Fransızca olarak doldurulmalı. * Teklifin yazımında anlaşılır bir dil kullanılarak uzun cümlelerden kaçınılmalı, bol bol grafik, diyagram, tablo kullanılmalı. * Önceden yapılmış araştırma sonuçlarına yer verilerek proje fikri desteklenmeli. * Bilim ve teknolojideki son durumla karşılaştırma yapılarak projenizin yaratacağı katma değerin altı çizilmeli. * Projede kullanılan kaynaklar ile giderler arasında tutarlılık olmalı...
Zühal SELÇUK / Zeytin Grup Danışmanlık Genel Müdürü "Proje geliştirme istenilen kapasitede değil" 8 yıldır 65 ilde AB programlarıyla ilgili eğitim veriyoruz. En çok karşılaştığımız sorun, hibe programlarına güven duyulmaması. Yerelde kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve KOBİ'ler tarafından kullanılan hibelerin gerçekliği programlar bölgelerde uygulanana kadar kamu kurum ve kuruluşları tarafından algılanmamış, hayal olarak görülmüş, başarılı uygulamalardan sonra desteklerin gerçekliği kabul edilebilir olmuştur. Bugün bile hibe programı uygulanmamış bölgelerde kurum ve kuruluşlar AB destekli programları inandırıcı bulmuyor. Ancak uygulanan programların, uygulandıkları bölgelerde yarattıkları olumlu etkiler yadsınamaz katkılar sağladı.
Bölgesel kalkınma programları kapsamında gerçekleştirilen küçük ölçekli altyapı projeleri, yerel kalkınma projeleri ile mesleki eğitimi destekleme yoluyla istihdam edilebilir personel yetiştirilmesi, KOBİ'ler için sağlanan desteklerle kapasite artışı, ürün kalitesinin iyileştirilmesi ile bölgede rekabetçi ürünlerin, işletmelerin yaratılması sağlandı. Özellikle hibe kullanılan bölgelerde işletmeler ile kamu kurumları arasında işbirliğinin sağlanması, mesleki eğitimlerde piyasa ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması ile ihtiyaçlara yönelik personel eğitimi, yerelde kadın istihdamına katkı sağlanması dikkat çekici.
AB destekli bir programın başarısı, o program kapsamında desteklenen projelerin başarısıyla ölçülür. Türkiye'de maalesef proje geliştirme istenilen kapasiteye ulaşmış değil. Sorun tespit etmekte sıkıntı çekildiği için proje geliştirmekte de sıkıntılar gözleniyor.
Nerelerden bilgi alınabilir? * Çınar ADALI - Sağlık Alanı Ulusal İrtibat Noktası / Gıda, Tarım, Balıkçılık ve Biyoteknoloji Alanı Ulusal İrtibat Noktası * Nihan ERYILMAZ - Sağlık Alanı / Gıda, Tarım, Balıkçılık ve Biyoteknoloji Alanı Tel: 0312 468 53 00 / 1251 / 1007 E-posta: ncpbio@tubitak.gov.tr
* Meltem ÜNLÜ TOKCAER - 7. ÇP Çevre Alanı Tel: 0312 468 53 00 / 1220 E-posta: ncpenv@tubitak.gov.tr
* Hüseyin METİN - 7. ÇP ICT Ulusal İrtibat Noktası Tel: 0312 468 53 00 / 3461 E-posta: ncpict@tubitak.gov.tr
* Ezgi BENER - 7. ÇP ICT Ulusal İrtibat Noktası Tel: 0312 468 53 00 / 2580 E-posta: ncpict@tubitak.gov.tr
* Abdurrahman TÜRK - 7. ÇP NMP Ulusal İrtibat Noktası Tel: 0312 468 53 00 / 4554 E-posta: ncpnano@tubitak.gov.tr
* İlknur YILMAZ - 7. ÇP Enerji Ulusal İrtibat Noktası Tel: 0312 468 53 00 / 3926 E-posta: ncpenergy@tubitak.gov.tr
* Gürcan OZAN - 7. ÇP Takım Lideri ve Ulaştırma Ulusal İrtibat Noktası Tel: 0312 468 53 00 / 3457 E-posta: ncptransport@tubitak.gov.tr
* Serhat MELİK - 7. ÇP Ulaştırma Alanı Tel: 0312 468 53 00 / 1504 E-posta: ncptransport@tubitak.gov.tr
* Seda GÖKSU - 7. ÇP Sosyo-ekonomik ve Beşeri Bilimler Ulusal İrtibat Noktası Tel: 0312 468 53 00 / 2051 E-posta: ncpssh@tubitak.gov.tr
* Burcu GÖĞÜŞ DOĞAN - 7. ÇP Güvenlik Araştırmaları Alanı Ulusal İrtibat Noktası Tel: 0312 468 53 00 / 4566 E-posta: ncpsecurity@tubitak.gov.tr
* Aziz KORU - 7. ÇP Uzay Alanı Ulusal İrtibat Noktası Tel: 0312 468 53 00 / 3927 E-posta: ncpspace@tubitak.gov.tr
* Burçak ÇULLU - Marie Curie Ulusal İrtibat Noktası Tel: 0312 468 53 00 / 2704 E-posta: ncpmobility@tubitak.gov.tr
* Aslı VURAL - 7. ÇP Fikirler, Çevre ve Enerji Ulusal İrtibat Noktası Tel: 0312 468 53 00 / 2468 E-posta: ncpideas@tubitak.gov.tr
* Ebru Başak AKÖZ - 7. ÇP Araştırma Altyapıları Ulusal İrtibat Noktası Tel: 0312 468 53 00 / 3928
* KOBİ Etkinlikleri Ekibi Tel: 0312 468 53 00 / 4035 / 2183 / 4554 E-posta: ncpsme@tubitak.gov.tr
* Selda ULUTAŞ - 7. ÇP Bilgi Bölgeleri, Araştırma Potansiyeli Ulusal İrtibat Noktası Tel: 0312 468 53 00 / 2599 E-posta: ncpregional@tubitak.gov.tr
|