Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğ'nde görevli Gıda Mühendisi Bengü ORUÇ:
"Okul çağına başladıklarında ailelerinden ilk kez ciddi anlamda ayrılan çocuklar, çevresiyle iletişiminin arttığı bir döneme girmekte ve bu nedenle yanlış beslenme okul çağından itibaren başlamaktadır. İlkokul çağındaki çocukların verilen eğitim sonucunda konulan kurallarla ruhsal açıdan etkilendiği, ayrıca sağlıklı bir şekilde büyümeleri için düzenli beslenme ile desteklenmeleri gerektiği bir gerçektir. İlkokul çağı (6-12 yaş ) hızlı büyüme ve gelişmenin devam ettiği bir dönemdir. Dolayısıyla çocuğun beslenmesinin ailesi ve okul yönetimiyle birlikte yönlendirilmesi gereklidir.
Bununla birlikte daha da önemlisi yaşam boyu devam edecek davranışların büyük ölçüde şekillendiği bir dönemdir. Bu hızlı büyümeyi sağlayabilmek için gerekli enerji, protein, vitamin, mineral ve diğer besin öğelerinin, yeterli ve dengeli bir beslenme planı oluşturularak sağlanması gerekmektedir.
Kahvaltıyı İhmal Etmeyelim! Okula aç giden bir çocuk mecburen kendini ilk ders arasında okul kantininde bulacaktır. Yapılan araştırmalarda çocukların okulda hamburger, tost, kola, çikolata, cips, simit, çubuk kraker, kek vb. yiyecekleri çok sık tükettikleri saptanmıştır. Ülkemizde bulunan bu yaş grubundaki 13.5 milyon çocuğun % 16'sında beslenme bozukluğu görülmektedir. Buna bağlı olarak çocuklarda; -Vitamin yetersizliği - Diş çürükleri - Bağırsak parazitleri - Demir yetersizliğine bağlı kansızlık - Gelişim geriliği ve kısa boyluluk - İştahsızlık ve zayıflık - Dikkat süresinin azalması ve algılama sorunu - Öğrenmede güçlük - Okulda devamsızlık - Aşırı enerji alımı ve yetersiz hareket nedeniyle oluşan şişmanlık ve bunu takiben yetişkinlikle de devam eden birçok sağlık sorunu görülmektedir.
Okul çocuklarında yapılan araştırmalar çocukların büyük çoğunluğunun kahvaltı etmeden okula gittiklerini göstermektedir. Başlıca nedenler arasında, çocuğun canının kahvaltı yapmayı istememesi ve özellikle kahvaltı etme alışkanlığı olmayan annenin çocuğa da bu alışkanlığı kazandıramaması ya da çocuğun sabah erken kalkamaması yer almaktadır. Bir çocuk akşamları düzenli olarak uyku saatini netleştiremiyorsa, erken yatmayı alışkanlık haline getiremiyorsa sabah uyanmakta güçlük çekecektir ve okula yetişebilmek için kahvaltıdan vazgeçecektir.
Oysaki tüm gece süren açlık sonrası yeni bir günün başlangıcında, çocuğun güne hazırlanabilmesi için mutlaka kahvaltı etmesi şarttır. Aksi takdirde kendini güçsüz hisseden çocuğun başı döner, yeterli enerji oluşmadığı için zihinsel faaliyetleri de özellikle dikkat eksikliği oluşur, çalışma ve öğrenme yeteneği azalır. Bu da okuldaki başarısını olumsuz etkiler.
Okul kantinlerinde sağlıklı besinlerin bulundurulması için okul yönetimi, öğretmen ve velilerin işbirliği içinde olması gerektedir. "Çocukların okul kantinleri, büfe gibi yerlerden satın aldıkları besinlerin seçiminde de dikkatli olmaları gerekmektedir" . Süt, ayran gibi ambalajlı besinleri satın alırken etiket bilgisinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan kayıt izninin bulunmasına ve son kullanım tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmesinin yanında, ambalajsız satılan tost, simit, poğaça gibi yiyeceklerin de temiz ve güvenilir şekilde hazırlanmış olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.Öğrencilere temel beslenme bilgilerinin verilmesi, öğrenilen bilgilerin davranışa dönüştürülmesi, yanlış beslenme alışkanlıklarına zamanında müdahale edilmesi ve beslenme davranışları ile örnek olma konusunda, velilerin yanı sıra, öğretmenlere de önemli sorumluluklar düşer. Öğretmenler, öğrencilerin kahvaltı yapıp, yapmadıklarını sorgulamalı ve dışarıda açıkta satılan yiyecekleri tüketmemeleri konusunda sık sık uyarıda bulunmalıdırlar.Öğretmenlerin beslenme saatlerinde; patates kızartması, çikolata, gibi yiyecekler yerine, peynir, yumurta, taze sebze ve meyve gibi besinler ile gazlı ve diğer hazır içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyunun tercih edilmesi konusunda çocukları uyarması gerekir.
Özet olarak okul çağı dönemi büyüme gelişmenin olduğu bir dönemi kapsadığından çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir." dedi.